STØT

BROBYGGERNE

Dialogturné i Danmark

Dialogkaffe om det, 
der splitter

I samarbejde med Politiken Fonden inviterede vi i efteråret 2020 toneangivende opinionsdannere til at gentænke måden, vi diskuterer på i de debatter, som splitter os. Vi fik besøg af kulturminister Joy Mogensen, folketingsmedlem Pelle Dragsted og partilederne Pernille Skipper og Søren Pape. Derudover debatterede religiøse frontpersoner herunder Bent Melchior, Naveed Baig og Sørine Gotfredsen.

Museumsdirektør Jane Sandberg, højskoleforstander Jasper Gramkow, journalist Paula Larrain, forfatter Anne Lise Marstrand og tidligere journalist Flemming Rose var kulturelle navne, som prægede arrangementerne. Vi inviterede også førende fysiker Holger Bech Nielsen, meteorologen Jesper Theilgaard og CEPOS-økonomen Martin Ågerup.

Vi kæmper for, at samtalesaloner skal blive en institution i lokalsamfundet over hele Danmark. Dialogkaffearrangementerne var derfor spredt over de danske regioner, hvor vi besøgte Oure Højskole, Århus, Kolding, København og Herning. Vi havde inviteret lokale politiske organisationer og andre ildsjæle til at stille spørgsmål undervejs.

Paneldeltagerne skulle præsentere hinanden og fortælle mindst én ting, de var enige med den anden om. Generalsekretær Özlem Cekic styrede debatterne stramt med vores fem brobyggerprincipper, som du kan se nederst på siden. Vi gav publikum stemmekort til at vise, om de havde skiftet deres holdning undervejs. Til sidst blev alle debatter afsluttet med en pose kaffe til deltagerne og opfordring til at fortsætte samtalen med én, de er uenige med. Lære mere om de fem arrangementer herunder.

Kunst og kultur

På Oure Højskole diskuterede Joy  Mogensen (Kultur- og kirkeminister) og  Jane Sandberg (museumsdirektør) fremtiden for kulturlivet. Ordstyrerne
bestod af Jasper Gramkow (forstander på Oure Højskole) og generalsekretær Özlem Cekic.

Sikkerhed kontra frihed

Pernille Skipper (Enhedslisten) og Søren Pape Poulsen (Konservative) kom til Århus for at debattere sikkerhed kontra frihed. Özlem Cekic søsatte debatten med et interview med Flemming Rose (tidl. journalist) om udgivelsen af Muhammed-tegningerne og dets konsekvenser for hans frihed.

Klima

Klimadebatten blev sat i højsædet til valget i 2019 og har siden været et midtpunkt i dansk politik. Meningsdannere Pelle Dragsted (Enhedslisten) og Martin Ågerup (CEPOS) medvirkede i en debat, styret af Jesper Theilgaard (klimaekspert) og Özlem Cekic på ENIGMA i København.

Gud eller videnskab

I Herning bestod debattørpanelet af Sørine Gotfredsen (sognepræst), Naveed Baig (Imam), Bent Melchior (tidl. overrabiner) og Holger Bech Nielsen (fysiker). Özlem Cekic var ordstyrer for en tungtvejende debat om de roller, som Gud og videnskab spiller i et demokratisk samfund.

Danskhed

Hvad vil det sige at være dansk? Spørgsmålet forbliver stærkt omdiskuteret på den politiske talerstol. I Kolding inviterede vi Paula Larrain (journalist), Anne Lise Marstrand (forfatter) og Flemming Rose (tidl. journalist) til at diskutere danskhed, og om den internationale kritik af Danmark er retfærdig.

Fem Brobyggerprincipper

Ram bolden og
hold tonen

Jo mere uenige vi er, jo vigtigere er det, at vi taler om sagen og ikke går efter personen.

Alle holdninger er
lige legitime

Så længe de ikke opfordrer til vold. Giv plads til uenigheden - uden at dæmonisere din modstander.

Synliggør
dilemmaer

Intet er sort/hvidt, og verden er kompleks. For at vi alle kan blive klogere, er det vigtigt at anerkende de dilemmaer, der er.

Lyt til
modargumenter

Uden at motivforske eller fremsætte holdninger eller standpunkter, modstanderen aldrig har fremsat.

Anerkend
tvivl

Tvivl er ikke en svaghed.
Giv plads til nuancer og indrøm, når du selv tager fejl eller har ændret holdning.

Tak til vores samarbejdspartnere

Politiken arrangementerne havde ikke kunne lade sig gøre uden vores hjælpsomme samarbejdspartnere. Så stort tak for det! ENIGMA, Oure Højskole, Dokk1, Koldinghus og Herning Kirke gav os tag over hovedet, i de kulturelle rum hvor vi mødes i hverdagen. Ikke mindst fik vi doneret økologisk kaffe fra NOR, hvor deltagerne kunne skrive deres kontaktoplysninger på kaffeposen og give videre til en sidemand, som de ville fortsætte dialogen med.

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig BROBYGGERNYT og bliv opdateret på aktiviteter, events og løbende arrangementer 
Tilmeld

Bliv FRIVILLIG

Bliv frivillig brobygger og vær med til at skabe dialog på kryds og tværs i vores samfund
BLIV FRIVILIG

TILMELD Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig BROBYGGERNYT og bliv opdateret på aktiviteter, events og løbende arrangementer
TILMELD

Bliv FRIVILIG

Bliv frivillig brobygger og hver med til at skabe dialog på kryds og tværs i vores samfund
BLIV FRIVILIG
Min kurv
Din kurv er tom.

Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.