STØT

BROBYGGERNE

um
a
ge

Bent Melchior-prisen:
En hyldest til ildsjæle

”Som en person, der har gjort sig umage for at gøre denne verden bedre” – sådan lød overrabbiner Bent Melchiors svar, da han i Kristeligt Dagblad i 2017 blev spurgt, hvordan han ville huskes.

Bent Melchior-prisen er en årligt tilbagevendende pris, der uddeles af Foreningen Brobyggerne. Prisen gives til en ildsjæl der med vedholdenhed og tålmodighed har gjort sig umage for at træde ud på broen og gå den anden i møde med åbenhed og nysgerrighed. 

Bent Melchior-prisen går således til ildsjæle, der:

gør sig umage for at gøre verden bedre
arbejder for at fremme dialogen mellem mennesker med forskellige menneskesyn og verdensopfattelser
er eksponent for menneskers grundlæggende rettigheder og respekten for den enkeltes værdighed
udviser tolerance, åbenhed og nysgerrighed over for andre menneskers ståsteder

prisuddelingen 2022

Dronningesalen i Den Sorte Diamant

Du kan læse aftenens program her 

17:00 Velkomst ved Özlem Cekic (generalsekretær, Foreningen Brobyggerne)

17:15 Musikalsk indslag med Cahit Ece og billedshow fra Bent Melchiors liv

17:25 Samtale mellem Jane Sandberg (bestyrelsesformand Brobyggerne) og Janus Møller Jensen (direktør Dansk Jødiske Museum)

17:35 Tale ved John Melchior (Bent Melchiors søn)

17:45 Samtale om flygtninge:
Andreas Kamm (fhv. generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp), Paula Larrain (journalist og flygtning) og Nagieb Khaja (dokumentarist og journalist). Moderator Özlem Cekic

18:05 Musikalsk indslag med Benjamin Koppel og Anders Koppel

18:15 Pause med forfriskninger

18:50 Quiz om brobygning og dialog:

Hold 1: Pernille Skipper (EL), Poul Madsen (journalist og fhv. chefredaktør Ekstra Bladet) og Manu Sareen (forfatter og tidl. minister)
Hold 2: Kristian Thulesen Dahl (DF), Sikandar Siddique (FG) og Søs Marie Serup (ejer BY SERUP og politisk kommentator)
Quiz master: Özlem Cekic

19:15 Musikalsk indslag med Henrik Goldschmidt og Anders Singh

19:25 Motivation af prisen ved Özlem Cekic og Jane Sandberg

19:40 Prisoverrækkelse og tale af prismodtageren

19:45 Farvel og tak

Læs mere

Bent Melchior-prisen blev afholdt i samarbejde med Dansk Jødisk Museum, som er et kulturhistorisk museum, der gennem indsamling, registrering, forskning, bevaring og formidling medvirker til at sikre Danmarks jødiske kulturarv. Museet belyser bl.a. diversitet, identitetsspørgsmål, integration og forholdet mellem den dansk-jødiske minoritet og det omgivende danske samfund. 

Læs aftenens taler:
Özlem Cekics velkomsttale
Jane Sandberg og Özlem Cekics festtale til prisoverrækkelsen
Prismodtager Henrik Vestergaard Stokholms takketale

Hvorfor Bent Melchior-prisen?

Hvem var Bent Melchior?

Bent Melchior (1929-2021) var en fremtrædende religiøs leder. Han blev af mange set som en faderfigur, der fordomsfrit kæmpede for at gøre verden bedre. Han kæmpede blandt mange andre ting for bedre forhold for flygtninge og forsvarede religiøse mindretals rettigheder i Danmark.

Bent Melchior blev født i 1929 i byen Bytom, dengang en del af Tyskland, af danske forældre. I 1933 vendte familie tilbage til Danmark, men som 14-årig måtte Bent sammen med sin familie flygte til Sverige. Efter Danmarks befrielse vendte familien tilbage til Danmark. Bent blev student fra Frederiksberg Gymnasium i 1947. Efter et mislykket forsøg på at læse til jurist, tog han rabbineruddannelsen i England. Fra 1963 var han rabbiner ved det Mosaiske Trossamfund i København, hvor han i 1969 blev overrabbiner; en post han beholdt frem til sin pensionering i 1996.

Bent havde stor indflydelse på det jødiske miljø og oversatte Mosebøgerne til dansk. Efter sin pensionering fortsatte han ihærdigt sit arbejde for demokrati og menneskerettigheder og engagerede sig i humanitært arbejde for foreninger som Dansk Flygtningehjælp, Amnesty International og Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier. Han var ridder af 1. grad af Dannebrogordenen og modtog bl.a. Staten Israels hæderstegn. Bent var gift med Lilian Melchior, som han fik fire sønner med. 

Læs mere

Bent og Özlems venskab

I 2010 deltog Bent Melchior ved en middag, der blev holdt i Folketinget i anledning af den muslimske højtid Ramadanens afslutning. Bag arrangementet stod Özlem Cekic, der i dag er generalsekretær i Foreningen Brobyggerne. Mødet mellem de to blev begyndelsen på et helt særligt venskab, der næredes af det, de begge kæmpede for: at forbedre vilkårene for sameksistens i et flerkulturelt samfund. Sammen rejste Bent og Özlem Danmark tyndt for at fortælle deres historier og give deres fælles bud på, hvordan vi kan arbejde med dialog og tolerance – og i fællesskab skærpe evnen til at rumme vores forskelligheder. I 2015 modtog de NFS Grundtvigs Pris for deres interreligiøse arbejde, og i 2019 stiftede de Foreningen Brobyggerne – Center for Dialogkaffe. Bent var formand for foreningens bestyrelse, indtil han gik bort den 28. juli 2021.

Er du blevet nysgerrig på venskabet mellem Bent og Özlem? Anders Jerichow (kommentator, journalist og forfatter) har skrevet bogen Brobyggere, som er en samtale- og reportagebog om de to ildsjæle og deres kamp for demokratiet. Læs mere om bogen her.

Prisen – en statuette af
Jens Galschiøt

Bent Melchior-prisen består af en helt særlig dråbeformet statuette lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt. Statuetten er en vandrepokal, der hvert år gives videre af den forrige prismodtager og dermed går i arv fra ildsjæl til ildsjæl. Ud over statuetten vil prismodtageren modtage 10.000 kr. kontant som en ekstra anerkendelse af personens vigtige arbejde.

Nok er prismodtageren en ildsjæl. Men i statuettens form, dråben, ligger budskabet om, at en ildsjæl med sin iver kan sprede ringe i vandet. Et enkelt dryp, stort eller småt, kan som bekendt vokse og danne store ringe i det menneskehav, vores samfund består af. Og når statuetten gives videre fra ildsjæl til ildsjæl, er det samtidig en påmindelse om det store hav af mennesker, der hver dag og på hver sin måde ændrer verden til det bedre

Læs mere
tole
ra
nce

Aftenens program

Prisuddelingen fejres i Bent Melchiors ånd med debatter og dialoger mellem forskellige synspunkter inden for de emner, som særligt optog Bent. Derudover vil der være musikalske indslag og lidt til ganen undervejs.

Aftenens program:

17:00 Velkomst ved Özlem Cekic (generalsekretær Foreningen Brobyggerne)
17:15 Musikalsk indslag med Cahit Ece og billedshow fra Bent Melchiors liv
17:25 Samtale mellem Jane Sandberg (bestyrelsesformand Brobyggerne) og Janus Møller Jensen (direktør Dansk Jødiske Museum)
17:35 Tale ved John Melchior (Bent Melchiors søn)
17:45 Samtale om flygtninge: Andreas Kamm (fhv. generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp) og Paula Larrain (journalist og flygtning), Nagieb Khaja (dokumentarist og journalist). Moderator Özlem Cekic
18:05 Musikalsk indslag med Benjamin Koppel og Anders Koppel
18:15 Pause med forfriskninger
18:50 Quiz om brobygning og dialog mellem: Pernille Skipper (EL), Poul Madsen (journalist og fhv. chefredaktør Ekstra Bladet) og Manu Sareen (forfatter og tidl. minister) mod Kristian Thulesen Dahl (DF), Sikandar Siddique (FG) og Søs Marie Serup (ejer BY SERUP og politisk kommentator)
19:15 Musikalsk indslag med Henrik Goldschmidt og Anders Singh
19:25 Motivation af prisen ved Özlem Cekic og Jane Sandberg
19:40 Prisoverrækkelse og tale af prismodtageren
19:45 Farvel og tak

Køb billetter her

Priskomiteen

Özlem Cekic, generelsekretær i Foreningen Brobyggerne

Jane Sandberg, bestyrelsesformand i Foreningen Brobyggerne

Alan Melchior, Bent Melchiors søn

Jair Melchior, overrabbiner og Bent Melchiors barnebarn

Per Magid, advokat og ven af Bent Melchior

Anders Jerikow, journalist og forfatter til bogen Brobyggere

Ulla Skorstengaard, sognepræst i Gilleleje Sogn

Christian Friis Bach, stifter af warfair

Priskomiteen

Özlem Cekic

Generalsekretær i Brobyggerne

Jair Melchior

Overrabiner, Bent Melchiors barnebarn og bestyrelsesformand i Brobyggerne

Alan Melchior

Bent Melchiors søn

Jane Mylenberg

Museumsdirektør

Per Magid

Advokat og ven af Bent Melchior

Ulla Skorstengaard

Fhv. sognepræst i Gilleleje Sogn

Anders Jerichow

Journalist og forfatter til bogen Brobyggere

Min kurv
Din kurv er tom.

Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.