Da overrabbineren Bent Melchior blev spurgt, hvordan han ville huskes, lød svaret: ”som en person, der har gjort sig umage for at gøre denne verden bedre.”
Bent Melchior Prisen er en årligt tilbagevendende pris, der uddeles af Brobyggerne. Prisen hylder ildsjæle, der med vedholdenhed og tålmodighed gør sig umage for at træde ud på broen og gå den anden i møde – med åbenhed, nysgerrighed og kritisk stillingtagen.
Bent Melchior Prisen går til ildsjæle, der:
UDSATTE OG VÆRDSATTE
Vi ser ofte udsatte mennesker som modsatte af os selv, ikke som medmennesker. Deres livsvalg og -vilkår adskiller sig så meget, at vi nemmest ignorerer dem. De bliver usynlige for vores blik, selv når de er lige foran os. Medborgere, vi ikke sætter pris på, mister selvværdet.
Det vil Brobyggerne vende på hovedet med årets Bent Melchior Pris og en festaften med overskriften ”Udsatte og værdsatte”, hvor vi sætter mennesker på kanten i centrum og hylder en særlig ildsjæl, som har gjort en forskel for udsatte mennesker.
Temaet for årets prisuddeling udspringer af Bent Melchiors utrættelige virke og interesse for udsatte medborgere uanset deres baggrund og historie. Melchiors stod altid på de udsatte og udskældtes side og for ham var solidaritet ikke bare et ord, han brugte i sin festtaler. Han var solidarisk med de udsatte, med dem der var på flugt og dem som blev dæmoniseret.
Udsatte medborgere har gratis fripladser til festaftenen, mens øvrige deltagere betaler en billetpris på kr. 250. Indtægterne går til afholdelse af aftenen og eventuelt overskud til Brobyggernes arbejde med at styrke dialog mellem befolkningsgrupper gennem projekter, uddannelse, arrangementer og oplysningsarbejde.
Der er mange ildsjæle, som gør en mærkbar forskel for netop udsatte medborgere. Som noget nyt kan alle indstille kandidater til at modtage Bent Melchior Prisen, og derfor er der brug for din hjælp. Hvem synes du i særlig grad fortjener at blive anerkendt for sin indsats?
Deadline for indstillinger var den 31. august 2024. Tak for alle de indstillinger, som vi har modtaget.
Årets modtager af prisen vælges af en priskomité nedsat af Brobyggernes bestyrelse.
Foreningen Brobyggernes vision er et samfund, der bygger på og fremmer de danske traditioner om forskellighed og uenighed. Vi ønsker et samfund, hvor alle kan føle sig ligeværdige og velkomne i en samtale, der er kritisk og konstruktiv. Formålet er ikke, at alle skal blive enige, men at vi skal skærpe vores evne til at rumme uenighed og forskellighed.
Som Brobyggere er det vores ambition at starte en bevægelse, hvor alle tager et ansvar på sig, og hvor vi i fællesskab tager bladet fra munden, slår ørerne ud og gør os umage for at tolerere forskellighed. Vi ved godt, at ikke alle problemer løser sig gennem dialog; men vi ved også, at intet løser sig uden.
Vi tror på, at forandringen starter i det enkelte menneske. Vi hylder ildsjæle, der gør sig umage for at gøre verden til et bedre sted. Ildsjæle, der i deres liv og virke er med til at styrke dialog, og som arbejder for et tolerant samfund, hvor der er plads til forskellighed. Du kan:
Bent Melchior (1929-2021) var en fremtrædende religiøs leder. Han blev af mange set som en faderfigur, der fordomsfrit kæmpede for at gøre verden bedre. Han kæmpede blandt mange andre ting for bedre forhold for flygtninge og forsvarede religiøse mindretals rettigheder i Danmark.
Bent Melchior blev født i 1929 i byen Bytom, dengang en del af Tyskland, af danske forældre. I 1933 vendte familie tilbage til Danmark, men som 14-årig måtte Bent sammen med sin familie flygte til Sverige. Efter Danmarks befrielse vendte familien tilbage til Danmark. Bent blev student fra Frederiksberg Gymnasium i 1947. Efter et mislykket forsøg på at læse til jurist, tog han rabbineruddannelsen i England. Fra 1963 var han rabbiner ved det Mosaiske Trossamfund i København, hvor han i 1969 blev overrabbiner; en post han beholdt frem til sin pensionering i 1996.
Bent havde stor indflydelse på det jødiske miljø og oversatte Mosebøgerne til dansk. Efter sin pensionering fortsatte han ihærdigt sit arbejde for demokrati og menneskerettigheder og engagerede sig i humanitært arbejde for foreninger som Dansk Flygtningehjælp, Amnesty International og Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier. Han var ridder af 1. grad af Dannebrogordenen og modtog bl.a. Staten Israels hæderstegn. Bent var gift med Lilian Melchior, som han fik fire sønner med.
Se også kortfilmen "Stemmer i stilheden", som Humanity in Action har lavet om Bents og hans families flugt til Sverige under 2. verdenskrig.
I 2010 deltog Bent Melchior ved en middag, der blev holdt i Folketinget i anledning af den muslimske højtid Ramadanens afslutning. Bag arrangementet stod Özlem Cekic, der i dag er generalsekretær i Foreningen Brobyggerne. Mødet mellem de to blev begyndelsen på et helt særligt venskab, der næredes af det, de begge kæmpede for: at forbedre vilkårene for sameksistens i et flerkulturelt samfund. Sammen rejste Bent og Özlem Danmark tyndt for at fortælle deres historier og give deres fælles bud på, hvordan vi kan arbejde med dialog og tolerance – og i fællesskab skærpe evnen til at rumme vores forskelligheder. I 2015 modtog de NFS Grundtvigs Pris for deres interreligiøse arbejde, og i 2019 stiftede de Foreningen Brobyggerne – Center for Dialogkaffe. Bent var formand for foreningens bestyrelse, indtil han gik bort den 28. juli 2021.
Er du blevet nysgerrig på venskabet mellem Bent og Özlem? Anders Jerichow (kommentator, journalist og forfatter) har skrevet bogen Brobyggere, som er en samtale- og reportagebog om de to ildsjæle og deres kamp for demokratiet. Læs mere om bogen her.
Bent Melchior Prisen består af en helt særlig dråbeformet statuette lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt. Statuetten er en vandrepokal, der hvert år gives videre af den forrige prismodtager og dermed går i arv fra ildsjæl til ildsjæl. Ud over statuetten vil prismodtageren modtage 10.000 kr. kontant som en ekstra anerkendelse af personens vigtige arbejde.
Nok er prismodtageren en ildsjæl. Men i statuettens form, dråben, ligger budskabet om, at en ildsjæl med sin iver kan sprede ringe i vandet. Et enkelt dryp, stort eller småt, kan som bekendt vokse og danne store ringe i det menneskehav, vores samfund består af. Og når statuetten gives videre fra ildsjæl til ildsjæl, er det samtidig en påmindelse om det store hav af mennesker, der hver dag og på hver sin måde ændrer verden til det bedre
Generalsekretær i Brobyggerne
Overrabiner, Bent Melchiors barnebarn og bestyrelsesformand i Brobyggerne
Bent Melchiors søn
Tidl. formand i Brobyggerne
Advokat og ven af Bent Melchior
Fhv. sognepræst i Gilleleje Sogn
Journalist og forfatter til bogen Brobyggere
Prisuddelingen fejres i Bent Melchiors ånd med debatter og dialoger mellem forskellige synspunkter inden for de emner, som særligt optog Bent. Derudover vil der være musikalske indslag og lidt til ganen undervejs.
Aftenens program:
17:00 Velkomst ved Özlem Cekic (generalsekretær Foreningen Brobyggerne)
17:15 Musikalsk indslag med Cahit Ece og billedshow fra Bent Melchiors liv
17:25 Samtale mellem Jane Sandberg (bestyrelsesformand Brobyggerne) og Janus Møller Jensen (direktør Dansk Jødiske Museum)
17:35 Tale ved John Melchior (Bent Melchiors søn)
17:45 Samtale om flygtninge: Andreas Kamm (fhv. generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp) og Paula Larrain (journalist og flygtning), Nagieb Khaja (dokumentarist og journalist). Moderator Özlem Cekic
18:05 Musikalsk indslag med Benjamin Koppel og Anders Koppel
18:15 Pause med forfriskninger
18:50 Quiz om brobygning og dialog mellem: Pernille Skipper (EL), Poul Madsen (journalist og fhv. chefredaktør Ekstra Bladet) og Manu Sareen (forfatter og tidl. minister) mod Kristian Thulesen Dahl (DF), Sikandar Siddique (FG) og Søs Marie Serup (ejer BY SERUP og politisk kommentator)
19:15 Musikalsk indslag med Henrik Goldschmidt og Anders Singh
19:25 Motivation af prisen ved Özlem Cekic og Jane Sandberg
19:40 Prisoverrækkelse og tale af prismodtageren
19:45 Farvel og tak
Özlem Cekic, generelsekretær i Foreningen Brobyggerne
Jane Sandberg, bestyrelsesformand i Foreningen Brobyggerne
Alan Melchior, Bent Melchiors søn
Jair Melchior, overrabbiner og Bent Melchiors barnebarn
Per Magid, advokat og ven af Bent Melchior
Anders Jerikow, journalist og forfatter til bogen Brobyggere
Ulla Skorstengaard, sognepræst i Gilleleje Sogn
Christian Friis Bach, stifter af warfair
Du kan læse aftenens program her
17:00 Velkomst ved Özlem Cekic, generalsekretær for Brobyggerne
17:05 Åbningstale ved Søren Gade, formand for Folketinget
17:15 Visning af video: Bent Melchior om tolerance
17:20 Tale ved overrabbiner, Jair Melchior
17:30 Panelsamtale om grænser for tolerance ved Peter Hummelgaard, Flemming Rose, Marianne Christiansen & Bertel Haarder. Modereret af Özlem Cekic
18.05 Satirisk indslag om tolerance af Karina Willumsen
18:15 Pause med forfriskninger
18:40 Quiz: Oraklerne dyster om tolerance. Politikere og journalister dyster mod hinanden med Özlem Cekic som quizmaster. Politikere: Alex Vanopslagh, Rosa Lund & Sjúrður Skaale. Journalister: Lotte Folke Kaarsholm, Henrik Qvortrup & Christian Jensen.
19:15 Motivation af prisen ved Özlem Cekic & Jane Mylenberg
19:20 Prisoverrækkelse og tale fra modtageren
19:30 Musikalsk indslag med Pernille Rosendahl
20:00 Farvel og tak for i aften
I 2023 blev prisuddelingen afholdt i Landstingssalen på Christiansborg.
Bent Melchior Prisen og den smukke statuette af Jens Galschiøtt gik til professor i islamiske studier ved institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet, Jakob Skovgaard-Petersen, for altid at insistere på, at viden, dialog og tolerance er den kloge vej at betræde. Jakob Skovgaard-Petersens takketale kan du læse herunder.
Læs aftenens taler:
Özlems Cekics velkomsttale
Søren Gades åbningstale
Jane Mylenberg og Özlem Cekics motivationstale af prismodtageren
Prismodtager Jakob Skovgaard-Petersens takketale
Du kan læse programmet for 2022 her
17:00 Velkomst ved Özlem Cekic (generalsekretær, Foreningen Brobyggerne)
17:15 Musikalsk indslag med Cahit Ece og billedshow fra Bent Melchiors liv
17:25 Samtale mellem Jane Sandberg (bestyrelsesformand Brobyggerne) og Janus Møller Jensen (direktør Dansk Jødiske Museum)
17:35 Tale ved John Melchior (Bent Melchiors søn)
17:45 Samtale om flygtninge:
Andreas Kamm (fhv. generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp), Paula Larrain (journalist og flygtning) og Nagieb Khaja (dokumentarist og journalist). Moderator Özlem Cekic
18:05 Musikalsk indslag med Benjamin Koppel og Anders Koppel
18:15 Pause med forfriskninger
18:50 Quiz om brobygning og dialog:
Hold 1: Pernille Skipper (EL), Poul Madsen (journalist og fhv. chefredaktør Ekstra Bladet) og Manu Sareen (forfatter og tidl. minister)
Hold 2: Kristian Thulesen Dahl (DF), Sikandar Siddique (FG) og Søs Marie Serup (ejer BY SERUP og politisk kommentator)
Quiz master: Özlem Cekic
19:15 Musikalsk indslag med Henrik Goldschmidt og Anders Singh
19:25 Motivation af prisen ved Özlem Cekic og Jane Sandberg
19:40 Prisoverrækkelse og tale af prismodtageren
19:45 Farvel og tak
I 2022 blev Bent Melchior Prisen afholdt i Den Sorte Diamant. Prisuddelingen blev afholdt i samarbejde med Dansk Jødisk Museum, som er et kulturhistorisk museum, der bidrager til at sikre Danmarks jødiske kulturarv.
Bent Melchior Prisen og den smukke statuette af Jens Galschiøt gik i 2022 til rektor fra Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, for hans store indsats med at sikre undervisning til udviste unge asylsøgende. Hans takketale kan læses herunder.
Læs aftenens taler:
Özlem Cekics velkomsttale
Jane Sandberg og Özlem Cekics festtale til prisoverrækkelsen
Prismodtager Henrik Vestergaard Stokholms takketale
Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.