STØT

BROBYGGERNE

Reportage fra Brobyggeruddannelsen i Midtjylland

Brobyggeruddannelsens to kursusweekender er færdige i Aarhus og de midtjyske brobyggere er nu i fuld sving med at lave brobyggende aktiviteter i deres lokalmiljø. Hvis de gennemfører, kan de til juni kalde sig certificerede brobyggere. Læs med her om vores to weekender i Aarhus.

44 personer fra 12 forskellige kommuner i region Midtjylland blev optaget på Brobyggeruddannelsen. DMJX – Danmarks Medie- og Journalisthøjskole var så venlige at låne os deres lokaler i Aarhus, og vi var derfor i gode rammer med smuk havudsigt.

Allerede fra første dag var der god energi blandt deltagerne, som tilsammen udgør en mangfoldig gruppe i forhold til både køn, alder og etnicitet. Gruppen repræsenterer også en bred vifte af organisationer og virksomheder, blandt andre Bydelsmødrene, Dialogkaravanen og Det Boligsociale Fællessekretariat.

”Jeg har ikke fordomme”

Deltagerne blev kastet ud i at udfordre både sig selv og hinanden. De blev udfordret til at sige nogle af deres personlige fordomme højt, og mens flere først mente, at de slet ikke havde fordomme, så trak de påstanden tilbage op ad dagen i takt med de blev opmærksomme deres egne generaliseringer. Det er et godt eksempel på, hvor svært det kan være at rette fokus indad – men samtidig hvor vigtig det er, når vi skal bygge bro til andre.

Weekenden blev indledt af Özlem Cekic, som fortalte om sit arbejde med brobygning og dialogkaffe – og om, hvor stor en udfordring brobygning er, når det skal foregå i nære relationer. Vi fik også besøg af Zeinab Mosawi, som delte sin personlige historie om at forsone sig med sin mor efter at være blevet sendt på genopdragelsesrejse til Irak. Professor i kommunikation Jørgen Bloch-Poulsen, retoriker Simon Lund-Jensen og lektor i retorik Kristine Marie Berg klædte deltagerne på til at gå undersøgende og åbent til samtaler om svære emner.

Redskaberne kom i brug, da deltagerne selv skulle sætte svære dilemmaer ”til dialog”: Skal gallafesten rykkes, hvis den ligger i ramadanen? Er der OK at forskelsbehandle flygtninge? Bør demente udstyres med GPS?

Sammen identificerede deltagerne dilemmaer, hvorefter gruppen i fællesskab undersøgte forskellige standpunkter og på dialogisk vis undersøgte hinandens perspektiver. Øvelserne gav mulighed for at teste fordomme om hinanden, og holdninger og argumenter blev nuanceret – både af folk der fejrer ramadan i Danmark og folk, der ikke gør.

Tolerance-træning i praksis

På uddannelsens anden weekend var temaet ’De store broer’, og deltagerne arbejdede med at bygge bro til de ’ekstreme’ fløje. Vi fik besøg af konfliktmægler Rasmus Grossell, som underviste i at være brobygger, når konfliktniveauet stiger.

Dette blev afprøvet i praksis, da journalist og forfatter Flemming Rose senere gæstede uddannelsen i samtale med folketingspolitiker Fatma Øktem. Flemming var kulturredaktør på Jyllands Posten da Muhammed-tegninger blev trykt, og samtalen om tegningerne skabte uro blandt nogle af deltagerne, som var berørte og uenige i udgivelsen. Endnu engang satte mødet gang i en meget lærerig proces – for man bliver ikke tolerant af blot at tale om brobygning, dialog og tolerance. Det er i mødet med det, du opfatter som kontroversielt, at uddannelsens redskaber står deres prøve. 

En af deltagerne sagde efterfølgende: ”Vi kan sagtens fortælle, om vi er enige eller uenige, men måden vi fortæller det på er afgørende - at vi kommer frem i samtalen”.

Weekenden sluttede af med oplæg ved digital rådgiver og underviser Nadia Nikolajeva, som introducerede til den udfordrende disciplin: at være brobygger på sociale medier.

Som ringe i vandet

Brobyggeruddannelsen vakte opsigt i det midtjyske, hvor både Jyllands Posten og TV2 Østjylland lavede reportager undervejs.

Næste skridt for de nye brobyggere i Midtjylland er at udvikle og afholde deres egne brobyggende aktiviteter. Deltagerne er i skrivende stund i fuld gang med initiativer, som kan fremme dialogen og udbrede de brobyggerredskaber, som de tog med fra weekenderne. I processen har deltagerne adgang til kyndig supervision og sparring ved vores kompetente supervisor-korps. Vi glæder os til at se, hvad de finder på!

Fotograf: Bente Foged Madsen


Næste stop på Brobyggeruddannelsens danmarksturne er Nordjylland – og der er nu åbent for ansøgninger, hvis du eller en du kender, har lyst til at være med. Læs meget mere og ansøg her. Kurset afholdes i Aalborg og ansøgningsfristen er 5. juni 2022.


Min kurv
Din kurv er tom.

Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.