STØT

BROBYGGERNE

Pressemeddelelse for Bent Melchior-prisen

Herunder finder du pressemeddelelsen, som er udgivet efter Bent Melchior-prisen den 15. juni 2022.

Henrik Vestergaard Stokholm er første modtager af Bent Melchior-prisen

Helt ny pris, som viderefører Bent Melchiors store indsats med at gøre sig umage for at gøre verden til et bedre sted, er netop blev uddelt. Prisen gik til rektoren fra Nyborg Gymnasium Henrik Vestergaard Stokholm for sin store indsats med at sikre at undervisning for udviste unge asylsøgende.

Det er med en stor glæde og stolthed, at vi kan overrække Bent Melchior-prisen 2022 til rektoren fra Nyborg Gymnasium Henrik Vestergaard Stokholm. Henrik har med sit engagement i sine elevers mulighed for at blive i Danmark vist både sine elever og os andre, at det betaler sig at kæmpe for en sag. Men hans indsats har haft en høj pris for ham. Til trods for de hadefulde kommentarer og politisk pres han blev mødt med, insisterede han på den kritiske og konstruktive samtale – også med dem han er uenig med. Han har modet til at gå ud på broen, holde fast i sagen og gøre sig umage for at ramme bolden",

siger generalsekretær for Foreningen Brobyggerne – Center for Dialogkaffe Özlem Cekic, som har været med til at stifte prisen. Henrik Vestergaard Stokholm selv udtaler:

Jeg syntes virkelig ikke, at mine sko er store nok til den her ærefulde pris. For jeg har ikke gjort noget særligt andet end at passe mit job som rektor, passe på mine elever og insistere på basal medmenneskelighed - og samtidig har jeg forsøgt at være et ordentligt menneske. Det er ikke altid lykkedes mig, men jeg prøver sgu hver dag.

Så jeg er på ingen måde stolt af mig selv, men jeg er så ufattelig stolt over at modtage en pris, som bærer navnet på en mand, jeg altid har beundret - og som har været brobygger hele sit liv”

Baggrunden for prismodtagerens arbejde

To somaliske studerende kontakter Henrik Vestergaard Stokholm i november 2019, fordi de står til at blive udvist og ikke længere må modtage undervisning. Samtalen med pigerne og deres familie bliver et vendepunkt i hans liv. Han går i gang med at kontakte kommunen, Flygtningenævnet og andre instanser, for at finde ud af om det kan være rigtigt, at pigerne skal sendes hjem.

Pigerne er studerende. Og med henvisning til grundloven og til at vi har ret til uddannelse, til flygtningekonventionen og børnerettighederne, lykkes det ham at få ministeriet til at sende et dekret ud til samtlige 98 kommuner, der understreger, at kommunerne ikke må stoppe skolegangen for asylsøgende studerende. 

Der er vedhæftet billeder fra prisaftenen til fri afbenyttelse.

For yderligere kommentarer kontakt
Özlem Sara Cekic på tlf. 61460764
Henrik Vestergaard Stokholm på tlf. 29737472

Om Bent Melchior-prisen

Da tidligere overrabbiner i Det Mosaiske Trossamfund og formand for Foreningen Brobyggerne gik bort sidste år, mistede Foreningen sin formand og stifter og Özlem Cekic sin bedstefar. Men nystiftet pris sørger for at mindet om hans store indsats og kærlighed lever videre.    

Prisen – en statuette af den danske kunstner Jens Galschiøt  

Bent Melchior-prisen består af en helt særlig dråbeformet statuette lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt. Statuetten er en vandrepokal, der hvert år gives videre af den forrige prismodtager og dermed går i arv fra ildsjæl til ildsjæl. Ud over statuetten vil prismodtageren modtage 10.000 kr. kontant som en ekstra anerkendelse af personens vigtige arbejde.  

Et par år før Bent Melchior døde i 2021 udtalte han til Kristeligt Dagblad, at han ville huskes som en ildsjæl, der gjorde sig umage for at gøre verden til et bedre sted. Det budskaber lever nu videre i ny pris, som Foreningen Brobyggerne har stiftet.  

Prisen uddeles til ildsjæl der:  
- gør sig umage for at gøre denne verden bedre
- arbejder for at fremme dialogen mellem mennesker med forskellige menneskesyn og verdensopfattelser
- er eksponent for menneskers grundlæggende rettigheder og respekten for den enkeltes værdighed
- udviser tolerance, åbenhed og nysgerrighed i forhold til andre menneskers ståsteder.  

Priskomité  
Özlem Cekic, generalsekretær i Foreningen Brobyggerne
Jane Sandberg, formand for bestyrelsen i Foreningen Brobyggerne
Anders Jerichow, journalist og forfatter til bogen Brobyggere
Jair Melchior, overrabbiner og Bent Melchiors barnebarn
Alan Melchior, Bent Melchiors søn
Per Magid, advokat og ven af Bent Melchior
Christian Friis Bach, stifter af warfair
Ulla Skorstengaard, sognepræst i Gilleleje Sogn

Download pressemeddelelsen som pdf her

Min kurv
Din kurv er tom.

Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.