I dag fejrer vi kvindernes internationale kampdag. Og som noget helt særligt fejrer vi i år også 50 året for kvindernes ret til abort i Danmark.
Som i måske har set, valgte vi i samarbejde med Arbejdermuseet at kickstarte fejringen mandag den 6. marts, hvor vi havde samlet mere end 170 kvinder og mænd i kvindekampens tegn. Og sikke en fest, vi fik!
Vi hyldede de fremskridt, vores mange års standhaftige kvindekamp har bragt med sig. Og så talte vi om nogle af de dilemmaer vedrørende kvindekroppen, som vi stadig ser i dag. Aftenens tema var: Min krop - min ret.
Fejringen fandt sted i Arbejdermuseets historiske festsal, der også dannede rammen for det første offentlige møde om fri abort for over 50 år siden. Aftenen bød på dialog og debat blandt en række fremtrædende og inspirerende kvinder ført an af Özlem og Arbejdermuseets vicedirektør, Linda Nørgaard. Første del omhandlede abort og abortgrænsen i Danmark. Senere tog vi fat i kosmetiske behandlinger og de tabuer, der kan være forbundet med dette. Fælles for indslagene var, at vi satte fokus på kvindens ret til at bestemme over egen krop. Og det var i ægte brobyggerånd, at vi havde sammensat et program med kvindelige stemmer, der både var for og imod ved de forskellige problemstillinger.
Det var rørende at høre Lone Hertz læse breve op fra og om kvinder med uønskede graviditeter før 1973. Hendes evne til at indleve sig i de hjerteskærende beretninger udtrykte den barske virkelighed for kvinder i Danmark, før retten til fri abort blev indført.
Dialoggæsternes vidt forskellige udgangspunkter, faglighed, og erfaringer bidrog til nuancerende og humørfyldte samtaler, der både gjorde os klogere og underholdte på en og samme tid. Og så fik vi æren af at opleve Simona Abdallah og Fallulah udfolde deres musikalske talenter i de smukkeste omgivelser.
Det blev en fantastisk aften, hvor vi sammen fik grinet og danset, lyttet og talt, og ikke mindst trænet vores tolerancemuskel.
Tillykke til os alle på denne vigtige kampdag. Tillykke med, at samfundsudviklingen er nået så langt, at vi i dag har fået indført rettigheder, der bevæger os tættere på ligestilling i Danmark. Nej, vi er ikke i mål. Derfor vil vi fortsætte vores dialogarbejde. Lovgivning er ikke nok, for ingen love er bæredygtige, hvis ikke der også er folkelig opbakning. Den opbakning kræver en ikke dæmoniserende debat, hvor vi gør os umage med dialog, respekt og tolerance. Den kræver brobygning.
Tusind tak til vores frivillige fotograf Locations by Erling Brodersen for de smukke billeder.
Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.