STØT

BROBYGGERNE

Om Brobyggerne

Brobyggerne – Center for Dialogkaffe er sat i verden for at styrke dialogen og den demokratiske samtale i Danmark. Vi arbejder for et samfund, der bygger på danske værdier med plads til uenighed og forskellighed, hvor alle kan føle sig ligeværdige og velkomne i en samtale, der er konstruktiv og kritisk.

Vi ønsker at skabe en folkebevægelse, der i fællesskab gør sig umage for at tolerere forskelligheden. Fordi vi tror på, at ansvaret for det samtalende demokrati ligger hos den enkelte og i fællesskabet. Derfor arbejder vi i Brobyggerne også på begge niveauer.

Hvad bruger Brobyggerne kræfter på?

  1. I uddannelsessystemet, hvor vi både med Brobyggerugen, Dialogværksteder og Brobyggeruddannelse opkvalificerer og oplærer elever, lærere og borgere til at forebygge fordomme og håndtære uenighed og konflikter med dialogiske redskaber.
  2. På arbejdspladsen: med Brobyggerkurser til virksomheder og organisationer, hvor medarbejdere undervises i at håndtere uenigheder og forskelligheder både på de indre og ydre linjer med henblik på at styrke diversitet og trivsel.
  3. I samfundet: med vores Dialogturné i hele landet, hvor vi bringer uenigheder sammen til konstruktive og kritiske debatter og dialoger om emner, der deler vandene.
  4. For demokratiske værdier: ved at etablere kritiske debatter med lukkede miljøer, hvor ekstremisme og antidemokratiske holdninger og normer trives.
Bliv brobygger!

Özlem Cekic

Generalsekretær for Brobyggerne

Özlem Cekic er generalsekretær for Brobyggerne. Siden 2008 har hun medvirket i og været initiativtager til en række projekter, hvis formål er at bygge bro mellem befolkningsgrupper. Det startede med, at hun i sin tid som folketingsmedlem (2007-2015) opdagede, hvor grove og filterløse folk kan være på de sociale medier, og hun modtog en masse hadefulde beskeder, som ofte henvendte deres vrede til det faktum, at hun er muslim.

Hun besluttede sig for at reagere på de beskeder ved at besøge afsenderne og drikke kaffe med dem over en samtale om deres indbyrdes forskelligheder. At Özlem valgte at mødes med disse mennesker, som på internettet udviste så stor fjendtlighed, vakte stor opsigt og omtale – særligt fordi intentionen med dialogerne aldrig var at diskutere, skændes eller opnå enighed. Disse møder skabte fænomenet dialogkaffe, som er meget almindeligt kendt i dag.

I 2018 blev Özlem Cekic inviteret til at holde en tale på TEDs hovedscene i New York, hvor hun fortalte om sin erfaring med dialogkaffe og hademails. Det var et meget stort kompliment til hendes arbejde, at hun fik den mulighed, da der kun havde været én anden dansker på den scene før hende.

Siden da har Özlem i 2020 skrevet bogen Hvorfor hader han dig, mor? hvor hun fortæller om sin opvækst, sin tid i Folketinget og beretter om sine dialogkaffemøder.

I 2021 udkom Özlem Cekics bog Tak for kaffe, som fungerer som en slags dialoghåndbog og er inddelt i sektioner, der koncentrerer sig om hver sit dialogscenarie. Her er der også fortællinger med fra hendes arbejde som generalsekretær for Brobyggerne.

Min kurv
Din kurv er tom.

Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.