Vi har netop afholdt tredje af i alt fem kursusforløb med Brobyggeruddannelsen. Denne gang har turen gået til Nordjylland, hvor vi har været i Aalborg med vores Brobyggeruddannelse. Læs med her om hvordan weekenderne er gået.
I Nordjylland har vi optaget 35 engagerede kursister på et hold der er mangfoldigt på både alder, køn, etnicitet og religion. De var ildsjæle fra bl.a. Center for Tværfaglig Forebyggelse, Dansk Flygtningehjælp, Amnesty International, Venligboerne og mange andre organisationer og virksomheder.
”Der er jo ingen, der anser sig selv som intolerant”
Første weekend blev afholdt for vores 35 dedikerede deltagere i fornemme omgivelser på Klostermarksskolen. Fokusset for weekenden var ”De små broer – relationer i det nære”. Her lærte deltagerne om vigtigheden i at bygge broer i de nære relationer. Özlem skød weekenden i gang med en introduktion til Brobyggernes kerneværdier. Hun fortalte om relationen til sin far, og hvordan det faktisk kan være det sværeste at tage udfordringen op lige der, hvor man er. I løbet af weekenden fik deltagerne oplæg fra Zeinab Mosawi, som fortalte om sin genopdragelsesrejse og den svære forsoning med sin mor, der krævede mod og åbenhed. Deltagerne fik værktøjer fra professor i kommunikation Jørgen Bloch-Poulsen, retoriker Simon Lund-Jensen og lektor i retorik Kristine Mare Berg, der klædte deltagerne på til at gå nysgerrigt og åbent til de svære samtaler.
Redskaberne kom i brug, da deltagerne selv skulle sætte svære dilemmaer ”til dialog”: Skal tørklæder forbydes i folkeskolen? Bør alle som udgangspunkt være organdonorer? Er traditioner generelt en hæmning for udvikling af samfundet? Disse spørgsmål blev defineret og debatteret af vores deltagere mens de trænede aktiv lytning og den anerkendende og nysgerrige tilgang til dem, vi som udgangspunkt er uenige med.
Vi fik desuden besøg af TV2 Nord, der interviewede kursisterne om uddannelsen og formålet med brobygning. Du kan se indslaget her.
"Det vi har til fælles, er et godt sted at starte"
Anden weekend, som netop er afsluttet omhandlede ”de store broer” og deltagerne arbejdede med at bygge bro til de ’ekstreme’ fløje. Özlem satte gang i weekenden med fortællinger om sin oplevelse med at drikke dialogkaffe med dem, hun oplevede som ekstreme. I løbet af weekenden fik vi fint besøg af både journalist Flemming Rose, borgmester Mikael Klitgaard samt politikerne Per Clausen og Mads Duedahl. De diskuterede bl.a. forskellene på lokalpolitik og politik på Christiansborg i dialog med Özlem.
Uddannelsen bød i anden weekend desuden på oplæg og øvelser ved konfliktmægler Rasmus Grosell, som satte konflikthåndtering på spidsen og, ligesom weekendens andre undervisere, fik åbnet op for de nordjyske brobyggeres individuelle forhold til konflikter og dialog. Desuden holdt journalist og digital rådgiver Nadia Nikolajeva oplæg om brobygning på sociale medier, hvor deltagerne fik reflekteret over konfliktstile på Facebook og hvordan man kan deeskalere ophedede debatter.
Brobyggende aktiviteter
Det næste der skal ske for vores nordjyske brobyggere er, at de skal gennemføre brobyggende aktiviteter i deres lokalområde. Der er allerede nu lagt i støbeskeen til debatter, fællesspisning og andre storartede ideer, der skal styrke dialogen mellem forskellige befolkningsgrupper. Når disse brobyggende aktiviteter er afholdt, kan kursisterne efter diplomceremonien d. 14. november kalde sig for certificerede brobyggere. Vi glæder os til at høre om, hvordan de er blevet klogere på brobygning i praksis!
Næste stop på Brobyggeruddannelsens danmarksturne er region Syddanmark – og der er nu åbent for ansøgninger, hvis du eller en du kender, har lyst til at være med. Læs meget mere og ansøg her. Kurset afholdes i Nyborg og ansøgningsfristen er d. 20. november 2022.
Det ser ud til at du ikke har valgt noget endnu.