Tal pænt

Jo mere uenige vi er, jo vigtigere er det at holde den gode tone og ramme bolden frem for manden. Så bliver alle klogere af samtalen.

 

Ros den anden

Samtale kræver to parter. Ros din modpart for have modet til at gå ind i samtalen. Jo flere positive tilkendegivelser vi udveksler, jo mere tillid opbygger vi til hinanden.

 

Anerkend følelser

Du og din modpart kan begge være frustrerede, føle afmagt eller frygte tab af identitet, værdier eller principper. Anerkend den andens følelser, også selvom du ikke er enig i vedkommendes argumenter.

 

Find fælles udgangspunkt

Vi har langt mere, der binder os sammen, end der skiller os ad. Find først noget fælles, I er enige om. Derefter er det lettere at tale om uenigheden.

 

Se mennesket

Det er legitimt at tage afstand, når man er uenig, men tag afstand fra holdningen, aldrig mennesket. Et menneske er meget andet og mere end sine holdninger.

 

Lyt, og søg et fælles sprog

Lyt efter ord og eksempler, som den anden bruger om det, der har værdi for vedkommende. Søg at genbruge og vende tilbage til det, du kan identificere dig med.

 

Spis sammen

Hvor der er mad, er der fred. Inviter gerne dig selv indenfor, og husk at tage noget med, I kan spise sammen.

 

Grin sammen

Humoren er en af de hurtigste, mest direkte og effektive veje til at bygge bro mellem mennesker. Når vi har grint sammen, kan vi også græde sammen.

 

Bevar håbet

Det kræver tid og tålmodighed at bygge tillid til hinanden. Det kan se mørkt ud undervejs, men det skyldes blot, at tunnelen ikke er lige – der er altid lys for enden.

 

Venskab er en vaccine

Når det lykkes jer at bygge bro, etablerer I et venskab, der er en vaccine mod fordomme, og som vil hjælpe jer med at huske nuancerne om hinanden.